• +381 11 2456 330
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Projekti geodetskih mreža

Projekti geodetskih mreža su sastavni deo obimne i kompleksne tehničke dokumentacije. Projekat geodetske mreže predstavlja projekat kojim se Izvođaču građevinskih radova, odnosno njegovim geodetskim ekipama do detalja opisuje i definiše na koji način treba da formiraju geodetsku mrežu nekog inženjerskog objekta. U procesu projektovanja, projektant za potrebe izrade geodetskih podloga  i Projekata geodetskog obeležavanja postavlja svoju geodetsku mrežu inženjerskog objekta, koja predstavlja osnovu sa koje će se vršiti geodetsko snimanje, geodetsko obeležavanje i geodetsko osmatranje ponašanja objekata i tla. Međutim, u toku same izgradnje, Izvođač radova ima potrebu za realizacijom svojih geodetskih mreža specifične namene (za mostove, tunele, tornjeve, zgrade...), tako da se Projektom geodetske mreže definišu svi neophodni parametri za realizaciju ovakve jedne specifične geodetske mreže, u smislu načina povezivanja ovakve jedne mreže u prethodno postavljenu geodetsku mrežu objekta iz faze projektovanja, geometrije mreže, načina i mesta stabilizacije tačaka geodetske mreže, potrebne tačnosti merenja, metode merenja, opreme i sl.  Projektom geodetske mreže Izvođaču radova se daju svi neophodni podaci i smernice u cilju relazacije kvalitetne geodetske mreže inženjerskog objekta, kako bi izvođenje radova bilo izvršeno sa najvećom mogućom tačnošću i pouzdanošću.

Projekti geodetskog obeležavanja

Projekti geodetskog obeležavanja su sastavni deo obimne i kompleksne tehničke dokumentacije. Projekat geodetskog obeležavanja predstavlja sintezu svih projekata u jednu celinu. Projektom geodetskog obeležavanja se definišu svi neophodni elementi kako bi se projektovana geometrija nekog inženjerskog objekta realizovala u realnom prostoru – na terenu i kako bi izvođenje objekta bilo u skladu sa projektnom dokumentacijom..

Projekti eksproprijacije

Projektovanje i izgradnja svakog objekta bez obzira na veličinu i kompleksnost mora biti jasno definisana u smislu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. To je i osnovna namena izrade projekata eksproprijacije, kako bi se na vreme i jasno definisalo područje budućih radova i izgradnje objekata, kao i vlasništvo objekata u cilju njihove što ekonomičnije eksploatacije i održavanja.

Projekti geodetskog osmatranja ponašanja objekata i tla

U toku izgradnje, nakon završetka radova i u toku eksploatacije, u cilju što boljeg očuvanja i održavanja objekata neophodno je pratiti ponašanje objekta i tla - tzv. geodetske oskultacije objekta. Projektima geodetskog osmatranja objekta i tla jasno se definišu uslovi tačnosti, sve radnje, oprema, metode i vremenski intervali osmatranja objekata, kako bi se na vreme i sa neophodnom tačnošću otkrile eventualne deformacije na objektu i na vreme izvršile odogovarajuće radnje u smislu sanacije ili rekonstrukcije.

© 2024 MapSoft d.o.o. All Rights Reserved.